вторник, 5 август 2014 г.

Парижка фондова борса

   Има няколко особености в ораганизацията на  Парижката фондова борса, които се дължат на това че седемте фондови борси във Франция (Париж, Бордо, Лил, Лион, Марсилия, Нанси и Нант), след 24.01.1991 г. се обединяват в единен национален вторичен пазар на ценни книжа. В рамките на този обединен пазар, ролята на Парижката фондова борса е водеща, защото около 95% от всички транзакции се осъществяват на нея. Независимо от този факт, организационната структура на борсата в Париж се разглежда като част от единния национален пазар на ценни книжа.
   Друг фактор влияещ върху организацията е, че тя е централен, организиран пазар, където в реално време се срещат търсенето и предлагането на ценни книжа. Затова с основание се твърди, че това е борса “управлявана от поръчките”. Основните посредници на френския пазар на ценни книжа – дружествата на борсата, а по-късно предприятията за инвестиране, имат специфичен правен статут и начин на функциониране.
        След реформата в борсовото дело от 22.01.1988 г., френският обединен пазар за търговия с ценни книжа се изгражда като система от йерархичносвързани институции. Във възходящ ред това са: дружествата на борсата, дружеството на френските борси, френската асоциация на дружествата на борсата и съветът на фондовите борси.
   Дружествата на борсата са основни акционери и посредници на Парижката фондова борса. С цел да се разшири борсовото посредничество във Франция, след 1.01.1992 г.  на дружествата на борсата се дават по-големи правомощия. На дружествата на борсата се дава право да избират дали да извършват услуги по съхранение на ценни книжа или тази дейност да се повери на специализирана институция. Също така, те могат да изискат от себе си или за свои филиали да получат статут на “посредническа къща”.
        Дружеството на френските борси е акционерно дружество, имащо статут на специализирана финансова институция. В търговските среди и сред широката публика, то е известно с името – SFBBourse de Paris, или накратко – Парижка фондова борса. Капиталът му, в по-голямата си част, е притежание на дружествата на борсата, но акционери могат да бъдат също банките, застрахователните компании и др. финансови и нефинансови институции.
   Парижката фондова борса има задачите да управлява информационната електронна система за котиране – САС , след това Super CAC и накрая  NSC; да осигурява рекламата за търговията и разпространява борсовата информация; да изготвя процедурите за публично предлагане на ценните книжа и правилата за допускане до борсова търговия; да предлага на емитентите и инвеститорите разнообразни услуги на борсовия пазар; да регистрира сключените сделки между дружествата на борсата, а по-късно и организациите за инвестиционни услуги и компенсаторната (уравнителната) камара; да изчислява борсовите индекси – САС – 40; SBF – 120; SBF – 250 и други и да осигурява доброто функциониране на MONEP.
   Другият дериватен пазар – MATIF, се намира в сградата на Парижката фондова борса, но е управляван от своя собствена институция и управителен съвет. Това е Съветът на срочните пазари.
   Френската Асоциация на Дружествата на борсата обединява дружествата на борсата и дружеството на френските борси. Тя е представителен орган на борсата пред публичната власт във Франция и Европа.
   Съветът на фондовите борси е управителен орган, състоящ се от 12 члена. От тях 10 члена са избрани от дружествата на борсата, 1 е представител на котираните дружества и 1 е представител на служителите на борсата. От 12-те члена, съветът избира 1 президент. С консултативен глас в съвета на фондовите борси присъства избрания от министъра на икономиката и финансите, т.нар. правителствен комисар.
   Съветът изработва правилата за търговия на пазара и следи за тяхното изпълнение
   Организационната структура на Парижката фондова борса се съобразява с особеностите не само на националния пазар на ценни книжа, но и на международните пазари. В последните десетилетия се забелязва промяна в организацията на всички европейски борси и това е логична последица от усилията да се интернационализира търговията с ценни книжа. На всяка фондова борса в света има борсови посредници, като за различните борси те са различни и се начират по различен начин, макар че изпълняват сходни функции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар