петък, 15 август 2014 г.

Въпреки слабите данни , еврото не допусна ново дъно

Днес еврото е стабилно, въпреки слабите данни за инфлацията и растежа в Еврозоната, който запазват шансовете за стимули на Европейската централна банка. Атаката върху долара след публикуването на невзрачните стойности за седмичните нива на търсещите помощи срещу безработица в Америка също помагат на еврото, тъй като последните се покачиха с малко повече от очакваното.

Евро - долара се търгува почти без промяна на 1.3364 след малък спад до 1.3348, но остава  доста близко до деветмесечното дъно от 1.3333 и е на път да затвори седмицата със спад. 
Евро - йената остава волатилен и след достигане до десет дневен връх на 137.24 отново падна под 137. Въпросът е, че дилърите очакваха слабите на данните от Еврозоната и тяхното излизане не помогна много много на продаващите евро.
Стана ясно вчера, че покачването в Еврозоната е замрял за второто тримесечие,след като Германия е претърпяла до голяма степен изненадващо понижение. В същото време инфлацията се потвърди, че остава на ниските си нива невиждани от разгара на финансовата криза преди близо 5 години, което значи, че дефлацията си остава доста голяма заплаха.


Долар - йената е на 102.52 след вчерашния 9 дневен връх на 102.65. Засега обаче двойката отчита добър растеж от 0.4% за седмицата, въпреки че доходността по американските облигации остава на ниски нива до сега. Появяват се негативни фактори за йената като слабия БВП през  тази седмицата, който подчертава  отново слабостта на икономиката през второто тримесечие. До сега не се считаха за възможни нови стимули, но сега започват да се правят такива калкулации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар