вторник, 17 юни 2014 г.

Петролът върви нагоре, да очакваме ли поскъпване на бензина?

Петролът върви нагоре, да очакваме ли поскъпване на бензина?Поскъпването на петрола на международните пазари е тревожна за потребителите на бензин и дизел тенденция. 
Ще погледнем как се отразява то на цените на горивата у нас, както и какво се случи през последния месец. 
За радост на потребителите, поскъпването на петрола на международните пазари все още не се усеща чувствително у нас. Явно рафинериите все още работят с горива, доставени или договорени на старите „по-ниски“ цени. 


Въпреки това обаче, напълно е възможно съвсем скоро да започнем да виждаме повишение в цената на бензина по бензиностанциите, особено ако скъпият петрол трайно се настани на международните пазари.

След като преди месец България си върна лидерската позиция по най-ниска цена на бензина в ЕС, тя продължава да я запазва, като дори разширява преднината си пред втората страна – Полша. Виж още: България остава страната с най-недостъпен бензин в Европа 
В момента литър от най-масовия бензин у нас се продава при нива от 1.258 евро спрямо 1.274 евро преди около месец. Трябва да споменем, че за посочения период цената на петрола тип брент се е повишила с 2 долара. За сравнение в Полша, страната с втория най-евтин бензин в ЕС, горивото поскъпва леко от 1.283 евро за литър до 1.284 евро за литър. Леко повишение бележи средната цена на бензина в ЕС за последния месец - от 1.485 евро за литър до 1.49 евро. 
Като интересен можем да определим фактът, че в съседна Румъния литър от най-масовия бензин се продава с близо 15 евроцента повече в сравнение с цената му у нас – за 1.402 евро. За съжаление, негативната тенденция на това дизелът у нас да остава сравнително скъп в сравнение с останалите страни членки на ЕС (особено тези от ЦИЕ) се запазва. 
Дизелът е по-евтин в страни като Люксембург, Естония, Латвия, Литва и Полша. Запазва се и странното поведение на пазара, при което цената на литър дизел да е по-скъпа от тази на бензина и то с над 1.5%. За сравнение средната цена на дизела в ЕС при ниво от 1.385 евро е с около 7% по-ниска от тази на бензина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар